Vakopleidingen

Een opleiding tot (assistent)drogist duurt hooguit een jaar. Je kunt op diverse manieren studeren, eventueel naast je werk. Je kunt de opleidingen klassikaal, schriftelijk of via e-learning volgen. De werkgever betaalt in de meeste gevallen de kosten van de vakopleiding. Een overzicht van branche-erkende opleiders staat als pdf onderaan deze pagina.

Verkoop in de Drogisterij
Dit diploma wordt meestal gevraagd als je leerling verkoper of verkoper in de drogisterij wilt worden. Een leuke, praktische opleiding met basiskennis over de meest verkochte zelfzorggeneesmiddelen. Ook komt aan de orde wat jouw rol is bij de verkoop van geneesmiddelen. De opleiding duurt ongeveer 3 maanden.

Assistent-Drogist
Dit diploma heb je nodig voor een functie als eerste verkoper, assistent-filiaalmanager of waarnemend bedrijfsleider. Omdat je als assistent-drogist veel advies geeft, is er tijdens de opleiding volop aandacht voor productkennis en voorlichting. Om te mogen adviseren over zelfzorgmiddelen, heb je minimaal het vakdiploma Assistent-Drogist nodig. De opleiding duurt ongeveer 6 maanden.

Drogist
Het diploma Drogist is vereist als je graag filiaalmanager of bedrijfsleider wilt worden. Het diploma geeft de bevoegdheid om te adviseren over zelfzorggeneesmiddelen. De aanwezigheid van een gediplomeerd drogist is zelfs wettelijk vereist om zelfzorggeneesmiddelen te mogen verkopen. Vakkennis en advisering over zelfzorg staan dan ook centraal in de opleiding. Daarnaast is er aandacht voor thema’s als regelgeving, reclame, vergiftigingen, veiligheid en kwaliteitszorg. De opleiding duurt ongeveer een jaar.

Cursussen en nascholing
Naast de vakdiploma’s zijn er binnen de branche volop mogelijkheden om extra cursussen te volgen. Bijvoorbeeld communicatie, leidinggeven, verkooptechnieken, personeelsmanagement of diverse productcursussen. Bovendien volgen drogisten en assistent-drogisten elk jaar nascholing om hun kennis over zelfzorggeneesmiddelen up-to-date te houden.

Overzicht van branche-erkende opleidingsinstituten
downloaden van een bestand Register_van_het_CBD_maart_2016.pdf openen/downloaden…